jump to navigation

Efter lite semester… oktober 13, 2015

Posted by Pebben in Allmänt, Kuriosa.
Tags: , , , , ,
trackback

Det blev lite resande och bloggen fick vänta. Besök till Monterrey och Chihuahua i Mexiko med avslutning i New Orleans. Inga förseningar, inga förlorade resväskor dvs flygandet gick enligt pan.

Men att besöka USA är ett problem i sig. Inte när man väl är inne i landet men innan…..Passkontrollen tar en EEEEVIGHET, åtminstone där vi passerade i Miami och Dallas. I Miami tog det 1.5 timme vilket enligt andra inte är alltför dåligt, då vissa gånger har det tydligen tagit nära tre timmar med missade anslutningar och mycket stress som följd. I Dallas ”gick det undan värre” och det var överstökat på 55 minuter….. Jag vet inte var problemet ligger men passkontrollen i USA tar helt enkelt alltför lång tid och många gånger blir man bemött av irriterad och sur personal till på köpet.

Måste nog också ge en liten känga till flyget. Hamnar man bredvid en fet person som tar upp 1/4 av din sits då blir man sur och irriterad. Planet var fullt och inga alternativ fanns att tillgå. Denna gång var flygturen bara 1,5 timmar så jag överlevde utan nackspärr och dylika fenomen. Men det är irriterande att behöva dela säte med nån som bara väller ut över en…. Dom borde få betala dubbelt.

The Big Easy var just ”Easy” och avspänt. Trafiken likaså. Det blev en sån oerhörd kontrast när vi svängde ut från Aeropuerto Las Americas  vid hemkomsten. Allt annat än easy och avspänt. Det är så hetsigt i Santo Domingos trafik och alla växlar filer som en organist använder fotpedalerna på sin orgel. Med det rullar på med signalhornen tjutande i merengue takt och rätt som det är så är man hemma.

Det är väl vid sådana tillfällen som uttrycket ”Borta bra men hemma bäst” blir användbart.

Här rullar korruptionsskandalerna på i vanlig ordning. Även dom i merengue takt tycks det. Organet som har hand om statliga byggen som skolor, vägar etc (OISOE) är just nu på tapeten och några sitter häktade och chefen har bytts ut. En särskild åklagare har utsetts att utreda och gå till botten med med maffian på OISOE, detta efter att en arkitekt som inte fick betalt begick självmord inne i deras lokaler. Vi får väl se hur går…

Haiti stoppade import landvägen av 23 namngivna produkter från DR. Marknaden i Dajabon är nu stängd och dominikanska affärsmän och bönder har i protest slutat sälja nåt alls till Haiti. Ett mycket märkligt beslut av Haiti menar alla som förstår sig på. Det har blivit protester då ägg mm sinat i Haiti och Martelli, Haitis president, såg sig föranlåten att begära ett möte med Medina, DRs president. Det blir säkert nån kommuniké vad det lider. Från DRs håll fortgår immigrationsärendena som planerat och ca 250 utlänningar per dag har utvistas den senaste månaden, de allra flesta från Haiti. Men inga våldsamma krvaller etc, utan allt går städat till på denna sida gränsen.

Värmen är dock ett problem och i kombination med en torrare sommar än vanligt blev skörden av Platano (en sorts banan) mindre än vanligt. Nu får man betala upp till 30DOP (ca 5.50SEK) per Platano i affären och folk är i uppror. Myndigheterna har beslutat om import från bl.a. Costa Rica för att täcka upp det som saknas och bringa ner priset till normala ca 10DOP. Det har ju kommit en del regn på sistone men värmen forsätter i oförminskad styrka i kombination med hög luftfuktighet. Det gör ju att dagarna vi spenderade i Chihuahua blir till minnen som man längtar tillbaka till. När kviksilvret här ligger runt 35, med en luftfuktighet kring 80% så blir dagarna i Chihuahua ett paradis med sina 25 på dan och 17 på natten och ca 30-40% luftfuktighet.

Nåväl, vi får väl stå ut med värmen ett tag till…

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Lämna en kommentar