jump to navigation

Vadå världskris? mars 30, 2009

Posted by Pebben in Allmänt, Ekonomi, Turism.
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Det skulle man kanske kunna säga. En liten åktur utmed huvudstadens avenyer eller i några av landets provinser pekar på att kommersen är på uppåtgående snarare än i en djup svacka. Detta trots att det råder en djup internationell kris och att det utbrutit våldsamma strejkaktioner på sina håll lokalt i landet.

Affärskedjorna expanderar, som om handeln inte alls minskat, snarare tvärtom. På den gamla flygplatsen Herrera byggs t.ex. just nu vad som annonseras bli landets största affärscentrum. Mittemot byggs ytterligare ett varuhus av en konkurrent och lite längre bort på samma gata bygger ytterligare en annan konkurrent också ett nytt varuhus.

Puerto Plata, som är ett populärt turistmål, har den senaste tiden plågats av våldsamma strejkaktioner och konfrontationer med polisen. Detta till trots, så uppförs nu ett nytt modernt affärscentrum till det facila priset av ca 65 miljoner kronor.

Ytterligare en affärskedja annonserade häromdagen att man var i färd med att skapa ytterligare 700 arbetstillfällen och att man börjat bygga två nya affärskomplex som snart skall öppnas i huvudstaden . Inte att förglömma är att IKEA senare i år öppnar sitt nya varuhus. Mittemot IKEAS´s varuhus ser man fler byggnadsställningar då ett redan existerande affärscentrum utvidgar. Bakom dessa två affärskomplex syns lyftkranarna som markerar att ett antal höghus med lägenheter håller på att färdigställas.

Till t.ex El Seibo provinsen har nyligen viktiga investeringar börjat strömma in, med målsättningen att göra området till ett av det mest attraktiva i landet i stil med vad som planeras i Cap Cana och som bara delvis är färdigt, kolla den här länken så förstår ni kanske bättre vad man planerar i El Seibo. På den vackra och svåra golfbanan i Cap Cana spelades i helgen under buller och bång PGA Champions Tour.

På turistmässan i Berlin nyligen annonserades två nya hotellprojekt för sammanlagt 250 millioner dollar i Cabarete och Puerto Plata. Vi skall heller inte glömma alla större pågående höghusprojekt som dagligen förändrar huvudstandens utseende. Redan idag, när man färdas på motorvägen in mot Santo Domingo från flygplatsen, kan man på avstånd se Santo Domingos moderna och storslagna profil avteckna sig mot himlen. Huvudstadens förändringstakt är sannerligen snabb.

Den nya stora och moderna hamnen utanför Santo Domingo är snart helt färdigbyggd. I Bani och Monte Christi håller man som bäst på att färdigställa två stora vindkraft projekt.

Listan kan göras ännu längre men jag tycker den redan ger en ledtråd om den positiva officiella  inställningen som råder i landet. Den kontrasterar så starkt till vad man ser och hör från den store grannen i väster, USA, där elände och hopplöshet tycks råda 24 timmar om dygnet under veckans alla sju dagar. Även från det längre bort belägna Europa klingar tonerna mer i moll än i dur.

Vad skall man då säga om denna omåttligt optimistiska beskrivning av Dominikanska Republiken? Jag är övertygad om att alla inte håller med om denna beskrivning – även om den är baserad på fakta. Många tycker nog att den är alltför ensidig. Låt så vara, men till att börja med skulle jag vilja hänvisa till Descartes, den Franske filosofen, som redan under 1600-talet lär ha undrat: ”En opimist kan se ett ljus där det inte finns något, men varför måste alltid pessimisten skynda för att släcka det?” Värt att tänka på, tycker jag. Jag erkänner – jag är en obotlig optimist, och beskrivningen ovan av Dominikanska Republiken (som inte är min egen) ger mig hopp om att framtiden trots allt inte är så mörk som massmedia och andra olyckskopar söker framställa den. I all sin ensidighet är det den beskrivning jag idag väljer att ställa mig bakom. Så det så!

En annan mycket klok och beundransvärd man som finns hos oss idag är Nelson Mandela, som väl inte tarvar någon närmare presentation. Han har sagt och gjort många kloka saker och i detta sammanhang skulle jag vilja peka på nånting klokt och insiktsfullt han sagt: ”Vad vi fruktar mest är inte att vi är otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vara omåttligt kraftfulla. Det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer mest. Att spela obetydlig förbättrar inte världen. Det finns ingenting upplyst med att förminska sig för att andra inte ska känna sig osäkra. När vi låter vårt eget ljus lysa, ger vi omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma.

Det var väl klokt sagt, tycker ni inte? Det tycker åtminstone jag och härmed ger DR alla andra länder tillåtelse att låta deras eget ljus lysa med samma kraft som DR´s


Kommentarer»

1. NiklasP - mars 30, 2009

Jag aer ocksaa imponerad och foerbryllad, men man ska ha i aatanke att de projekt som paagaar och i mycket faa fall har startats, beslutades foer oever sex maanader sedan. Paa dessa sex maanader har mycket haent. Saa gott som ingen har under denna tid koept nya anlaegginingsmaskiner. Stora projekt som La Finca La Romana och Playa Nueva La Romana (Bahia Principe), gaar paa sparlaaga och staar naestan still. Pa onsdag ska jag laaengre oesterut, och vi faar se hur det staar till daer. Jag aer andaa optimist, men jag vill nyansera bilden en del. Det aer sant att mycket aer paa gaang aendaa!

Projektet i El Seibo, vad menar du?! Det laater ju vaeldigt intressant. Menar du den daeringa venezolanen, har de boerjat med naagot konkret?

2. Cool - april 1, 2009

Kanske är det så att nedgången tagit landet på sängen, dvs så fort det har gått utför. Samtliga ekonomer jag pratat med verkar vara en aning förbryllade över hur snabbt det gått utför. 6 månader är kanske en lång tid i detta sammanhang och recessiones fula ansikte har kanske bara börjat visa sig i landet.
Men kanske är det inte det som inlägget vill poängtera. Krisen är väl kanske till lika delar psykologisk som reell. Särskilt när man talar om vad man skall göra för att ta sig ur den. Och lösningarna finns inte bland rädslans och olyckkorparnas anhängare. Nej, framtidstron måste få ges tillfälle att skapa konstruktiva lösningar som vi kan tro på. Och jag gillar verkligen citaten inlägget har från Desvartes och Mandela.
Det gav i vart fall mig en del att tänka på – särskilt nu då G20, med allt vad därtill hör, är på tapeten…

3. Wiliam - april 1, 2009

Jag håller med Niklas att artikeln är ensidig. Till och med lite naiv, skulle man klunna säga. Jag tror inte dominikanska Republiken är nått undantag och på nåt magiskt sätt isolerad eller skyddad från det som justr nu pågår i världen.
Om det nu är så att optimisten ser ett ljus där inget finns (som artikeln säger att Descartes sagt) så är det väl så att det finns inget ljus. är det mörkt så är det mörkt. Ganska enkelt egentligen, och ni som bor i Dominikanska republiken gör nog klokt i att höja kkrismedvetandet ganska rejält!

4. Evelyn - april 1, 2009

Bra skrivet! Det finns alltför många olyckskorpar som talar om 30-talets depression. De flesta av dem var inte ens med då – men munväder har de minsann.
Vi behöver alla framtidstro för oss att ta oss ur denna kris. Obama sa idag i London att lösningarna får inte födas ur rädsla utan ur hopp och framtidstro. Och inte hjälper det att peka finger heller. Vi sitter alla i samma båt, tycker i vart fall jag det ser ut som.

5. Ekis - april 1, 2009

Jag tror inte Nelson Mandela avsåg det som bloggen antyder. Han talade om skräck som kan förlama en människa, ja en hel nation, och upprättandet av mänsklig stolthet mot bakgrund av apartheidens Sydafrika. Det hade inget med recession att göra.

6. pebben - april 2, 2009

Kul med era komentarer. Min avsikt var väl just det som Descartes antydde – om inget ljus finns VARFÖR i all världen är pessimisten så snabb att släcka det icke existerande ljuset? Och visst var väl mitt inlägg ensidigt… men icke förty så speglade det den ena sida korrekt. Vilken sida skall man prioritera? Jag valde medvetet den positiva.
Och till Niklas: Jo då investeringarna in El Seibo tycks komma från Cisnero (tror jag den Venezuelanske affärsmannen heter/stavas). Och visst är det intressant då det ryktas om an större andel ”Community Development” än vanligt – vilket, om något, är välkommet.

7. pebben - april 2, 2009

Ekis, Om nu Mandela inte avsåg att beskriva dagen ekonomiska recession – vad har det med del hela att göra? Så smalsprårig som du tycks vara visar du tydligt att du inte fattat ett iota av vad inlägget handlade om. Sorry Ekis – dags att vidga vyerna!


Lämna en kommentar