jump to navigation

Appropå Medborgarskap och Statslösa… november 11, 2013

Posted by Pebben in Allmänt, Dominikanska Republiken, Santo Domingo, Karibien, multikulturalism, Politik, tolerans.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Det blev lite längre uppehåll än planerat. Det brukar bli så med mina planer, dvs dom håller aldrig vad de ser ut att lova. Förutom att ”veckan” blev lång till att börja med, så fick jag lov att gipsa min högra arm. Och det tog lite innan det var dags att röra på armen igen och det gick inge vidare att jobba med tangentbordet….så jag gav helt enkelt upp. Nu i terapi och den, armen, ser ut att fungera som förut, dvs inte riktigt än, men på god väg. Ja så kan det gå när man inte ser sig för…
Det stora dramat här i DR är utan tvivel frågan om medborgarskap för dom som fötts här av föräldrar utan legitimt uppehållstillstånd. Eller nåt åt det hållet i vart fall. Författningsdomstolen funderade ett slag på frågan vad man borde göra med dessa människor, inom ramen för gällande grundlag. Man fann att de inte kunde få medborgarskap och att beslutet gällde retroaktivt. Helt plötsligt står där alltså 20-25.000 människor statslösa….majoriteten från Haiti.
Ramaskri från omvärlden att så får man väl inte bete sig. Men man står på sig här i DR och säger att grundlagen (konsitutionen) inte ger utrymme för någon annan tolkning. Och därmed hoppades man kanske att problemet var löst. Men se det gick inte för sig – protesterna blev alltmer högljudda och det har blivit svårt för ”konstitutionsanhängarna” att värja sig med legala argument.
Vad man skall göra med dessa statslösa människor är ett frågetecken och allt man hör från myndighetshåll är att vilka åtgärder det än blir, så skall de vara ”humana”.
Hela denna fråga är synerligen infekterad och ”radikaler” på båda sidor uppmuntrar de sina (och nyrekryterar) till orealistiska extrema ”lösningar”. Väldigt få ”nyktra” krafter ses och hörs över sorlet. På ena sidan skallar ropen om att man borde ”forsla” iväg dom på lastbilar – eftersom alla inte är haitier (enligt grundlagen) så är det dock oklart vart man tänker sända dem…. På den andra sidan skallar ropen om humanitet och internationell praxis där man tycker att de skall få dominikanskt medborgarskap utan fler frågor.
Jag tycker ju förstås att har man en gång låtit en utlänning komma hit så får man väl leva med det. Alldeles oansett hur vederbörande kom hit. Kan man inte fixa till det från början så får man lov att stå sitt kast, tycker jag. Nånstans måste det ju ha brustit i systemet – antingen vid gränsen, eller när de blev anställda av nån, när barn föddes på BB, skrevs in i skolsystemet etc etc. Tycker inte man kan komma nu och säga att det är deras fel – dvs de som föddes av föräldrar som kom hit illegalt. Dessa barn, nu vuxna, talar inte franska och har aldrig varit i Haiti (om det var därifrån föräldrarna kom) och har inga som helst band med föräldrarnas ursprungsland. Dom är Dominikaner! Men numera alltså Statslösa.
Trodde ett slag att invandrarfrågan var på väg att lösas på ett civiliserat sätt, efter ha lyssnat till Presidentens uttalanden i början. Men av detta blev visst ingenting och nu är det lika stökigt som i grannlandet USA – som inte heller tycks veta vad man skall ta sig till. Dom tycks lika splittrade där som här.
Märkligt egentligen att invandrarfrågor är så heta potatisar överallt, Sverige inkluderat. Borde vi inte ha kommit lite längre i denna fråga? Människor har in- och utvandrat sen tiden innan Neandertalarna och försvarat och invaderat landområden med hjälp av krig och dominans långt innan nationsgränser sattes upp. Och så skapades självstandiga stater med tydliga nationsgränser – som allt sen dess har flyttats fram och tillbaka i takt med flytande polariserande maktcentra. Med tiden blev vi civiliserade – enligt egen utsago – och några statsvetare har spekulerat på temat om Nationsstatens död, under tiden som andra är fullt upptagna med att döda varandra på grund av orsaker som ofta är svåra att förstå, allt medan vi fortfar att kalla oss civiliserade.
Och i denna dag debatterar vi vad vi skall göra med immigranter……..Är det så förbannat svårt att upprätta ett multilateralt system som så att säga håller ordning på immigrationsströmmarna? Vi accepterar, åtminstone de flesta av oss, att utbud och efterfrågan styr våra marknader. Exakt samma grundregel styr människornas ut- och invandring.
Men det är nog långt dit, åtminstone om man ser till vad som sägs och skrivs här i DR just nu. Tyvärr är det också så att DR är bara en i mängden av allt för många nationsstater med samma snedvridna och i grunden felaktiga argument. Tyvärr!
Ha en bra dag ändå…..

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Lämna en kommentar